Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

08 apr

Betsådd med Tempo

I april månad rullade två Tempo maskiner i Skåne: en 6 radig för försök och en tolvradig maskin för mer praktisk provning. På 5T gården utanför Örtofta, Hviderups Gods, såddes ett av försöken och detta kommer du att kunna se på sommarmötet på Hviderup, 10-11 juni. I början på april såddes också betor med den tolvradiga maskinen från Väderstad på några olika platser i Skåne, bland annat på Svenstorps Gods och Gårdstånga Nygård.

Väderstad Tempo är en precisionssåmaskin utvecklad för höga hastigheter, 10 km/h och lite till såddes betorna i. Unikt för Tempon är att såhuset och röret till såbillen trycksätts med tryckluft för en exakt fröplacering. Maskinen på bilden/filmen är utrustad med så kallade Row Cleaners framtill istället för traditionella förplogar som tar bort skörderester, kokor och stenar. På Svenstorp Gods gjorde dessa ett bra jobb då en hel det stora jordkokor behövde tas bort från raden. Utsädesfåran skapas med skivbillen och en tryckrulle ser till att fröet får bra jordkontakt. Fåran stängs med hjälp av två gummihjul.

Tempon är främst utvecklad som en majssåmaskin men kan även så sojabönor, solrosor och alltså sockerbetor genom att byta ut cellhjulet i såhuset. Maskinerna som sådde betor i Skåne saknade utrustning för radmyllning, något som dock kan monteras.

Se YouTube-klippet nedan som filmades på Svenstorp den 4 april.