Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

07 aug

Kan vi slå skörderekord igen?

Många betfält ser mycket lovande ut inför skörden 2014. Vi tog tempen på Henrik Nilsson, Gretelund för att höra hur han tänker. ”Jag tycker det ser riktigt bra ut. Om vi får samma hösttillväxt som ifjol kan det bli runt 17 ton i sockerskörd”, svarar Henrik på frågan hur 5T-fältet i Östra Sönnarslöv artar sig.

Gretelund 6/8
Gretelund, 2014-08-06

 

Frida Thorstensson, Nordic Sugar och Åsa Olsson, NBR besökte igår betfältet och vi kan också konstatera att det ser riktigt bra ut. Frodig blast och tjocka betnackar så långt ögat når. Henrik kan inte se några tillväxtbegränsade faktorer de senaste två månaderna och menar att har man lyckats hålla blasten grön så har tillväxten varit väldigt bra.

Än så länge har betorna vattnats två gånger och det blir troligen ytterligare en eller två gånger. I måndags kom 10 mm regn vilket sköt upp nästa bevattning några dagar.

En första bladsvampsbehandling gjordes för tre veckor sedan med 0,4 l/ha Comet Pro. Det är aktuellt med en andra behandling de närmsta dagarna – både mjöldagg och rost hittades i de obehandlade kontrollrutorna som finns på 5T-fältet.

Igår såddes oljerättika på nästa års betfält.  Henrik berättar att han sår oljerättika innan sockerbetor om det hinns med, ska det vara någon mening ska den vara sådd innan mitten på augusti. Två sorter – en holländsk och en tysk sort – prövas i år. Utsädesmängden är 20 kg/ha. Nu är det bara att hoppas på bra med regn så att det gror ordentligt!