Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

16 sep

Hur mycket kan en beta väga maximalt?

Birger Olsson har hittat en rekordstor beta som väger hela 12 kg! Betan växte på väntegen och var omgiven av andra betor, dock saknades några grannar.

Det var den 11 september som han var på Hviderup för att titta i sortförsöken. Pratandes i telefon snubblade Birger på en beta med ovanligt mycket blast. Nyfiken som han är ville han se hur stor betan var och fick efter en del sparkande upp den. Vågen i provtagningen på Örtofta visade att betan vägde hela 12,0 kg.

”Jag skulle inte ha plockat upp den utan låtit den stå till november, då hade den väl vägt 16-17 kg!”, säger Birger. Man ställer sig frågan: vart går övre gränsen för hur stor en beta kan bli? Hur många sådana betor kan man ha på ett hektar?

Rekordbeta 2014-09-11
Foto: Åke Månsson

Nu ska betans sockerhalt analyseras. Det har alltid påståtts att stora betor har dålig kvalitet, vi får se vad provsvaren säger. Fortsättning följer! Om du som läsare har bildbevis på en ännu större beta får du gärna maila den till frida.thorstensson@nordicsugar.com