Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

05 nov

Lagring och frostskydd, del 1

Det finns inget svart eller vitt vad gäller lagring av betor – inget ”gör så här och du kommer alltid lyckas”. Det finns såklart vissa saker som vi vet med säkerhet, till exempel att det är avgörande att hålla koll på temperaturen i lagret. Skulle vi fråga betodlare som aldrig haft en kvalitetsanmärkning hur de lagrar sina betor skulle vi med säkerhet få många olika svar. Just därför är det så intressant att prata lagring med odlare. Vi ville veta hur 5T-odlarna tänker lagra sina betor i vinter och har frågat runt. Så här säger två av odlarna:

Tofta
Magnus Rafsten ska lagra 32 hektar, vilket motsvarar cirka 2800 ton betor. Omkring 1300 ton ska levereras i mitten på december och dessa kommer bara täckas med TopTex. Reseterande mängd, cirka 1500 ton ska lagras enligt två modeller: 1)TopTex + Tågarpsmattor och 2) TopTex + halm eller TopTex + vindskyddsplast.

Om det blir halm eller plast som kompletterade frostskydd har Magnus inte bestämt än men just nu lutar det åt att det blir plast. I så fall kommer han lägga en 16 meter bred plast över hela stukan och förankra den med rundbalar runt om stukan. Naturligtvis kräver ett sådant lager att man håller koll på temperaturen. Magnus har som vana att slå ner ett rör var 25:e meter i stukan och kolla temperaturen regelbundet, minst en gång i veckan.

Varför byta ut halm mot plast? Magnus berättar att han fick en tankeställare på 5T-resan i Polen där det diskuterades lagring och vikten av att hålla betorna torra. Dessutom är det skönt att slippa hanteringen av halm när stukan ska täckas av. ”Kanske är det dags att testa något nytt även om TopTex + halm alltid har fungerat. Jag har aldrig behövt skala bort betor och har bara haft någon enstaka kvalitetsanmärkning”, säger han.

Magnus tycker att Tågarpmattorna ger utmärkt vindskydd men nackdelen är att de är svåra att få dem att stanna där man lagt dem, de glider väldigt lätt. Förra året testade han att fästa skruvtvingar i mattans överkant som sedan kopplades samman med annan skruvtving på motsvarande sida och på så vis hölls mattorna på plats. Det fungerade bra och är något som han kommer fortsätta med i år också.

Renslastare

Lovisero
Göran Olsson kommer att testa två olika varianter i år 1) TopTex + halm, vilket är det koncept som Göran brukar använda och 2) TopTex + vindskyddsplast.

TopTexen lägger Göran på strax efter att betorna är upptagna beroende på väder. Om regn lovas så ska TopTexen på så fort som möjligt. Att hålla stukan torr är något som Göran länge ansett vara viktigt. Plasten läggs på när behov uppstår och ska förankras med hela rundbalar. Toppen på stukan kommer inte vara bar utan plasten läggs på så att den täcker i princip ända upp.

Koncept 1 med TopTex + halm har visat sig fungera då Göran så gott som varit förskonad från kvalitetsanmärkningar (en gång har han haft en femma). Därför håller han fast vid det konceptet ett tag till. Göran tycker dock det är värt att testa TopTex plus någon form av vindskydd eftersom lagringsförsöken på Svenstorp visar att det ledet ger det bästa frostskyddet. ”Halmlagret känns ju rätt tryggt men det behövs kanske inte. Det vore väldigt skönt att slippa halmen som är dyr och kräver mycket arbete”, funderar Göran.

Göran ska också testa förankringskit med sandsäckar och kardborreband i år.

Hur Gretelund, Hviderup och Valterslund går tillväga läggs ut på webbsidan inom kort.