Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

13 nov

Lagring och frostskydd, del 3

Här kommer det sista inlägget om 5T-gårdarnas lagringsstrategier.

Valterslund
Magnus Bengtsson är noga med att det ska vara goda upptagningsförhållanden och planen är att ta upp betorna mellan den 15 november och den 20 november. Är det då varmt så lägger han på TopTex för att hålla betorna torra och kompletterar med plast och halm när det blir kallt och vinter. Dom sista betorna ska levereras en bit in i januari och klarar sig definitivt inte utan kompletterande vindskydd.

Om det istället är kallt vid upptagning och det lovas minusgrader i kombination med vind, skippar han TopTexen och lägger bara på plast och halm. Magnus brukar använda ensilageplast på långsidorna av stukan: på sidan åt norr/öster lägger han plast ända upp i toppen medan sidan åt söder har en öppning på ca 1 meter i toppen. Halmen läggs på med halmrivare för att förankra plasten och isolera.

”Min erfarenhet är att när det blir kallt på Österlen så är det ofta i kombination med vind. Det är större risk att betorna fryser än att det blir för varmt i stukan. Jag täcker med kompletterande frostskydd i god tid innan frosten kommer och brukar normalt inte behöva ventilera stukan eftersom det är öppet i toppen”.

Magnus tycker konceptet med TopTex och plast verkar väldigt intressant men vill se fler försöksresultat innan han vågar ge upp halmen.

Hviderup

Hviderup
Jeppe Mårtensson kommer testa två koncept 1) maskinell täckning med 12, 5 m bred TopTex kompletterat med plast + halm samt 2) gårdens traditionella frostskydd som består av TopTex + halm + plast + halm.

TopTex är basen i frostskyddet och kompletteras sedan med plast och halm beroende på vädret. Halmen blåses på med halmrivare och används som förankring i de båda systemen. Cirka 5000 ton ska täckas maskinellt med en Klündermaskin och på en del av ska de testa att lägga 12-14 m bred ensilageplast över hela stukan.

Jeppe berättar att cirka 90 % av betarealen är upptagen och att majoriteten av betorna som ska långtidslagras (70 hektar) togs upp denna vecka under bra fältförhållanden. Imorgon, fredag, kommer 4000 ton täckas med TopTex med Klündermaskin.

”Torra betor och kompletterande vindskydd är a och o. Vindskyddet måste också ligga kvar vid 10 sekundmeter och det gäller att vara ute i god tid med plasten så att man hinner agera innan frosten kommer”, säger Jeppe.