Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

29 dec

Val av frostskydd på fyra gårdar

Det har varit riktigt kallt i södra Sverige de senaste dygnen vilket gjorde att betodlare fick rycka ut med kompletterande frostskydd när julen stod för dörren. Här kommer information om frostskyddsmaterielet på fyra av fem stukor.

 

Tempspjut_3
Stukan på Gretelund

Gedsholm, Ekeby
TopTex som bas vilket kompletterades med en 4 meter bred Jupette (1 meter öppet i toppen) när det varnades för frost i början på december. Jupetten låg bara på i fyra dagar eftersom kylan uteblev. Nästa gång Jupette lades på var på lilljulafton. Sedan dess har temperaturen klättrat uppåt, i skrivande stund ligger temperaturen på cirka 6 grader. Planen är att dra av Jupetten imorgon.

Gretelund, Östra Sönnarslöv
Det förebyggande frostskyddet består av en 6 meter bred TopTex över toppen på bunken samt 15 cm halm på sidorna. I början på december kompletterades frostskyddet med plast förankrad med halm. Den 18 december togs halm bort och plasten lyftes upp nertill vart 10:e meter för att lufta. Inför julen och nalkande frost lades plasten tillbaka.

Hagestadborg, Löderup
TopTex samt 30-40 cm lager med halm som bas. Detta kompletterades med 6 meter bred plast förankrad med storbalar på sidorna de första dagarna i december. Plasten låg på en veckas tid men togs sedan av för att lufta. På lilljulafton och juldagen lades plasten på igen. I toppen kompletterades TopTex med halm. Imorgon ska man öppna i toppen för att försöka få ner temperaturen som ligger på runt 7 grader.

Lovisero, Södra Åby
TopTex som bas samt ett tunt lager halm (cirka 15 cm) som blåstes på första dagarna i december. På juldagskväll kompletterade Göran med cirka 10 cm halm ytterligare. På ostsidan lades plast men då det var svårt att förankra går den bara 3 meter upp – Göran tror inte att plasten gjort någon större nytta. Frosten kom senare samma kväll.