Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

04 feb

Vindskydd ett måste enligt Henrik

Kampanjen 2014 går mot sitt slut och vi pratade med Henrik på Gretelund om vad han tycker om årets lagring. På Gretelund har man använt lite olika frostsyddsvarianter, bland annat TopTex och 16 m bred ensilageplast vid kallare väder.  Den 1 och 2 februari levererades 1100 betor upptagna i mitten på november. Kvaliteten var mycket bra, inte en enda beta behövdes plockas bort och det hade inte växt något i dom heller. Plasten lades på första gången innan jul och togs bort efter julhelgen. Därefter har plasten åkt på ytterligare två gånger. Plasten har med andra ord bara varit pålagd kortare stunder.

”Jag har varit noga med att ta av plasten för att undvika att det blir för varmt och för att undvika kondens mellan TopTex och plasten. Man måste jobba förebyggande med plasten, den ska på innan det blir kallt för att bygga upp värmen i stukan”.

Henrik har tidigare år alltid använt halm som täckningsmaterial men det är ett bekymmer en sådan regnig höst som vi haft i år. När fukten väl når in till betorna håller halmen betorna fuktiga och lagringssvampar trivs allt för bra. ”TopTex är enklast och kräver minst tidsåtgång, jag kommer satsa på TopTex kompletterat med plast nästa år också”, säger Henrik.

IMG_5383
Stuka klar för leverans, dock inte på Gretelund!