Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

16 mar

Första betorna sådda på Lovisero

I fredags, den 13 mars! sådde Göran Olsson på Lovisero några drag med sockerbetor på försöksfältet. Betsorten var ”Bluefox” från Syngenta, en sort som ligger med i de praktiska sortförsöken 2015 och som vi tror har chans att bli godkänd till 2016 års betodling.

20150313_2
Göran sådde i fredags några drag sockerbetor, bedömningen är att det nog var i tidigaste laget.

Idag fortsätter Göran att harva upp några andra fält för kommande kornsådd.

”Tiltan är hård i år. Det blir kokigt efter första körningen. Men jag tror inte det blir så mycket bättre en bit ner om man inte gör något. Nu är det inga problem att köra och efter andra harvningen ser det bra ut” säger Göran idag måndag.

”Men i torsdags när jag harvade upp ytan vi sedan sådde i fredags (13 mars) kändes det lite för vått . Det blev knaddrigt (lokalt uttryck som betyder att det blev lite flisigt) i ytan. Vi körde två gånger direkt efter varandra. Bättre hade klart vara att ge det några timmar emellan harvningarna. Nu ligger fröna på 2,5-3 cm djup. Det blev OK men inte så bra som jag vill det ska bli” avslutar Göran.

Det skall bli intressant att följa upp resultatet av den rekordtidiga betsådden och vi lovar att återkomma med en uppföljning längre fram i vår.