Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

24 apr

Sådden avslutad på 5T gårdarna

Betsådden är avslutad på alla 5T gårdar i både Sverige och Danmark. På andra sidan sundet såddes betorna mellan den 17 och 26 mars. Även där regnande det innan påsk – Hans Henrik Jul Petersen och Poul Bille har haft problem med igenslamning/skorpa. Läs mer om den danska sådden här.

Henrik Nilsson, Gretelund
Betorna såddes den 25 mars. En riklig mängd växtrester i markytan vittnar om oljerättikan som såddes efter höstvete i höstas. Henrik gjorde den första örtogräsbehandlingen i måndags, den 20 april.

20150408 Gretelund_oljerättika
Oljerättikans kraftiga pålrot förbättrar markstrukturen.

 

Jeppe Mårtensson, Hviderup
Betorna såddes den 24 mars och helgen efter fick man 45 mm regn vilket ledde till igenslamning. Den 9 april gjordes en lätt bearbetning med efterharven och dagen efter, den 10 april la NBR ut skopbrytningsförsök.

Det är för tidigt att säga vad facit blev eftersom jord delvis täcker raderna där bearbetning gjorts vilket gör det svårt att räkna plantor. En slutlig planträkning får vänta tills betorna är större. Betorna hjälptes av att kom 20 mm regn dagarna efter bearbetningen (det hade lovats 2 mm). Rapsplantorna börjar bli stora och en första ogräsbekämpning planeras i början på nästa vecka.

Hviderup 20150423
Hviderup, 23 april

 

Göran Olsson, Lovisero
Göran var rekordtidig och sådde de första betorna den 13 mars! Den 26 mars såddes ytterligare lite grann men merparten av betorna såddes den 8 april. Trots 40 mm regn helgen efter den 26:e har den sena marssådden klarat sig bra, utan uppkomstproblem.

I söndags för snart en vecka sedan var det 81 000 plantor per hektar i den del av fältet som såddes den 13:e. Det finns en del rapsplantor med begynnande örtblad och Göran ska ut med sprutan så fort vädret tillåter, han hoppas komma ut i slutet på veckan.

Lovisero 20150419
Beta sådd den 13 mars, bilden är från den 19/4.   

 

Magnus Rafsten, Tofta
5T fältet såddes den 11 april. Någon dag efter sådden kom 13 mm regn och totalt har det kommit cirka 20 mm efter sådden. Enstaka betor är uppe.

Tofta 20150424
5T fältet på Tofta den 24 april

 

Magnus Bengtsson, Valterslund
Betorna såddes den 17 april. Efter sådden har det kommit cirka 5 mm regn.

WP_20150410_Valterslund
Stallgödselspridning, Valterslund