Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

08 aug

Lägesrapport Söderslätt

För två veckor sen besökte Robert Olsson några betfält på Söderslätt öster om Trelleborg. Han sammanfattar sin runda så här:

  • Vi behöver vatten – betorna tappar tillväxt nu även om det inte är riktig kris ännu.
  • Många har rensat sina fält från ogräs ovan grödan men långt ifrån alla. Här lyser det för ofta och för mycket vitt av baldersbrå.
  • Inne under blasten finns ofta för mycket ogräs i form av trampört, åkerbinda eller näva. En välutvecklad binda täcker 1 kvadratmeter. Sammantaget kostar dessa ogräs vatten och därmed bettillväxt.
  • I flera sorter är beståndet rätt öppet mellan raderna.
  • Stocklöpning verkar vara ett litet eller till och med marginellt problem.
  • Fortsatt lätt att hitta fält med varierande tillväxt mellan rader eller områden i samma fält.

 

Sedan dess har det kommit vatten. Göran på Lovisero rapporterar att han hittills fått ca 15 mm i augusti. Han började tröska kornet i onsdags förra veckan och sedan dess har det regnat en skvätt varje dag – det blir inte många hektar som kommer av per dag tyvärr.

Vad gäller betorna så tycker Göran att dom rättat till sig efter regnen i månadsskiftet juni/juli. Innan dess led dom tydligt av torkan och fälten var väldigt flammiga. Båda hans betfält har under våren varit ”randiga” med frodigare och större betor var 24:e meter. Det är dom gamla sprutspåren i höstveten som syns och dessa spår har hela tiden synts tydligare än harvspåren i betorna! Fältet är plöjt innan betor men det har något att göra med återpackning helt klart.

Göran bekräftar att det är stora variationer inom fälten. För att undersöka saken har vi fotat fälten ovanifrån med drönare och då blir det extra tydligt hur stora variationerna är. Det är oklart vad fältvariationerna beror på, att jämföra drönarbilderna med markkartan ger inget svar.

Loviero 160623_3
Drönarbild från Lovierso 20160623

I ett försök har Göran radmyllat gödning och effekterna har varit jättetydliga hela våren med ett mycket bättre och jämnare bestånd. Göran berättar också att nollrutan för gödning inte gått att urskilja från resten av fältet förrän de senaste 3 veckorna. De sista dagarana i juli behandlade Göran mot bladsvamp då rosten kom tidigt i år. Han kommer komplettera med en uppföljande behandling.

Trots en torr vår och allt för mycket ogräs i många fält ser betskörden lovande ut. Blir det en varm höst med soliga dagar kan det bli riktigt bra!