Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

14 nov

Upptagning och lagring på Hviderup

Tidigt på morgonen idag började man ta upp dom sista betorna på Hviderup. Det blev en väldigt hård Mårtensknäpp på Hviderup med temperaturer ner mot 10 minusgrader och betorna är frostskadade nacken. Jeppe ville få upp dom innan regnet. Det var bra upptagningsförhållanden och betorna var överlag rena tack vare tjälen i markytan. Betorna ska levereras till helgen.

img_2932

”Bra upptagningsförhållanden är jätteviktigt – på den här jorden kan man inte vänta med att ta upp för länge. Månadsskiftet oktober/november brukar vara en bra tidpunkt, därefter är det ofta för blött. Skördeökningen man vinner i november förlorar man i ökat spill vid skörd”, säger Jeppe Mårtensson.

img_2976
Snötäcke som skyddar betorna.

Alla lagringsbetor var uppe till den 4 november som då täcktes maskinellt med TopTex direkt efter upptagning. Den 7 november lades plast på och dagen efter blåste man på halm. Med tanke på det mildare vädret kommer plasten att delvis täckas av imorgon.

dsc01036
TopTex och plast på norrsidan samt TopTex mot söder.

Exceptionellt hög sockerhalt

Rotskörden låg den 4 november på 93 ton betor och sockerhalten var 18,96 %. Hviderup har i alla år generellt haft lägre sockerhalt är brukssnittet. En orsak till årets höga sockerhalt kan enligt Jeppe vara att han gått ner 25-27 kg/ha i kvävegiva sedan 5T-projektet startade. I år är betornas kvävegiva 103 kg/ha. Han tror inte att dagens PK-giva räcker till för dom höga skördarna och planerar att lägga 50 % av kvävegivan i form av Probeta NPK till nästa år för att tillföra mer fosfor och kalium.

dsc01041

Betor som ska levereras i december och som den 4 november täcktes med TopTex. Bilden är tagen idag och visar utmärkta betor som legat precis under duken.

img_2974