Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

13 dec

Frisk blast men klistrig jord på Tofta

Magnus Rafsten på Tofta har 1900 ton fördelat på 5 stukor kvar att leverera i år. Betorna togs upp 22-25 november med en Holmer T3. Hans andra leverans kommer ske i dagarna och sista leveransen är planerad till omkring nyår. Direkt efter upptagning täcktes betorna med TopTex och frostskyddet har inte kompletterats sedan dess. Det har varit milt väder kring Asmundtorp med några enstaka minusgrader och vindstilla förhållanden. Även om Magnus har mycket kvar att leverera tror han att årets skörd blir mer än bra.

Den 23 november togs 5T-fältet upp. Det var bra förhållanden med tanke på årstiden men väldigt klistrig jord. För att få betorna rena och uppnå en acceptabel renhet var man tyvärr tvungen att plåga betorna hårt. Betorna knäcktes dessutom lätt och det var svårt att hitta betor med hela rotspetsen kvar i stukan. Rotspetsbrotten utgjorde drygt 2 ton per hektar i skördespill. I övrigt var spillet litet med få betor kvar i marken och lite ytspill.

5T-fältet plöjdes dagarna efter upptagning och Magnus berättar att det gick jättebra vilket ger fina förutsättningar för nästa års korn.

Tofta 20161123_2
Betorna behandlades minst sagt omilt för att få dom rena. En stor andel rotspetsar blev kvar i fältet.

Tofta 20161123_3
Betorna klarade sig bra under den första frostknäppen i mitten av november. Bilden visar hur fin blasten var den 23 november. Visst fanns där enstaka betor med frostskador i nacken men dessa hade läkt ut till det var dags för upptagning. 

Tofta 20161123_4
Inte många rotspetsar kvar på betorna.

Tofta 20161123_1
Magnus Rafsten kollar skördespillet efter upptagaren.