Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

02 feb

Summering av året, del 5

Här kommer det sista inlägget från mötet i Köpenhamn i december där 5T-odlarna tillsammans med representanter från NBR och Nordic Sugar summerade 2016.

Magnus Rafsten, Tofta
Magnus sådde sist av 5T-odlarna, den 12 april. Uppkomsten blev bra med ett plantantal på mellan 83-89 000 plantor/ha. Tillväxten var jämn och hög på hela fältet under säsongen. Mellan den 14 september och 8 november växte det 4 ton socker/ha. Blasten var frisk hela säsongen och för första gången gjorde Magnus två svampbehandlingar (alla 5T-odlare gjorde 2-3 bladsvampsbehandlingar 2016).

Den 23 november togs maskinskörden upp (FY-skörd) och förhållandena var inte bra. Upptagaren körde långsamt och var tvungen att rensa hårt för att få betorna rena. Magnus kommenterar att hade det inte varit för frosten så hade han aldrig väntat med att ta upp så länge som han gjorde. Han vågade inte ta upp innan för att eventuella frostskador skulle hinna läka ut. Odlarskörden (FY-skörd) blev 16,8 ton socker/ha medan handskörden (AY-skörd) gav 19,8 ton socker/ha.

I nackarna var det påfallande ofta en brun prick i tillväxtpunkten. Det diskuterades huruvida det är kopplat till låga bortal. Magnus funderar på att köpa en egen såmaskin för att kunna styra såtidpunkten bättre och få ett jämnare bestånd. Nackdelen är att han då inte kan radmylla gödning. Årets radmyllningsförsök på Tofta gav 7 % skördeökning.

DSC00010
Betsådd Tofta 2016

Hans Henrik Jul Petersen, Asserstrup (Nakskov)
Betfältet såddes den 4 april. Det var fin och lucker jord vilket gjorde att solen snabbt gjorde nytta och värmde upp jorden kring fröet. Det var egentligen inte meningen att det skulle bli betor på det fältet då där varit rödsvingel i två år. Hans Henrik har dåliga erfarenheter av att så betor efter gräsfrö eftersom markprofilen helt töms på kväve. Ska man ha betor efter gräsfrö krävs att gödning läggs innan man plöjer på hösten.

Direkt efter sådden regnade det vilket gjorde Hans Henrik bekymrad då jord där det varit gräsfrö lätt slammar. Han var inte nöjd med uppkomsten eller den tidiga tillväxten och bredspridde 20 kg kväve för att ge betorna en extra kick. ”Det skulle jag inte gjort för det blev jättemycket ogräs”, säger Hans Henrik. På grund av torkan blev effekten av ogräsbehandlingarna mindre bra och han fick inte kontroll på ogräsen – baldersbrå var ett stort problem.

Jeppe Mårtensson, Hviderup
5T-fältet harvades en gång och blev sått den 27 mars. Jeppes erfarenhet är att många testade Centium för första gången 2016 och att vita betor var ett kärt samtalsämne på bygden i maj förra året. Han körde själv Centium och kan konstatera att en morgonsprutning tog betydligt hårdare på betorna än kvällssprutning. Dock var det ingen större skillnad i ogräseffekt.

Jeppe berättar att han på tre år minskat kvävegivan från 130 kg till 103 kg. ”Hviderup har alltid legat under snittet i sockerhalt tidigare, i år ligger vi inte under snittet för trakten vid en enda leverans. Det är jag oerhört nöjd med”.

Hösttillväxten var riktigt bra och låg på 4,4 ton socker/ha mellan 15/9 och 3/11. Skördespillet var det högsta på 5T-gårdarna och låg på 5,6 ton betor/ha. Det är ingen lätt jord att köra på och för att få en godtagbar renhet på lagringsbetor så krävs det att betorna rensas lite hårdare. Jeppe prioriterar alltid att ta upp under bra förhållanden och medger att det var ett lyckokast att ta upp den 3 november ifjol.

I år kommer Hviderup att så hela betarealen med en Väderstad Tempo (en ny variant som är modifierad för sockerbetor). Tanken är att sprida ut 40 kg N på plöjnaden och sedan placera 400 kg Probeta med Tempon. På Hviderup tror man på radmyllning – att köpa en ny såmaskin från Grimme är dom inte intresserade av. Rapiden kommer användas till att så spannmål istället.

Varken Henrik Nilsson, Gretelund eller Henrik Hansen, Pugerupsgaard (Holeby) hade möjlighet att vara med på mötet. Robert Olsson kommenterade att Henrik Nilsson körde Centium tidigt vilket satte betorna rejält, framförallt på vändtegen.

De danska kollegorna kommenterade att många odlare i Danmark stänger av ena sektionen på vändtegen för att undvika dubbelsprutning med Centium. I Danmark körs Centium innan uppkomst vilket gör att det inte leder till ogräsproblem.