Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

03 okt

Läget i fält Lovisero

Göran Olsson är i stort nöjd med årets 5T-fält sått den 8 april och förväntar sig en god skörd.

Nematodprov taget inför året visade att det finns viss förekomst av nematoder (under 1 ägg per gram jord). Sist där var betor på fältet var det relativt kraftiga Aphanomycesangrepp. Göran stod alltså inför valet att välja en sort med tolerans mot nematoder eller mot Aphanomyces eftersom det inte finns någon sort som klarar båda. Lösningen blev att välja Ragna och Klimt eftersom Ragna (som är en nematodtolerant sort) enligt KWS också har viss tolerans mot Aphanomyces och Klimt är tolerant mot Aphanomyces. Årets förutsättningar var goda och det blev inte mycket svampangrepp i detta fält, värre var det med fält sådda senare.

Det är inget fel på tillväxten! Blasten är extremt frodig och går upp till höften på undertecknad, ca 75-80 cm hög blast.

Göran har lyckats mycket bra med ogräsbekämpningen. Den 4:e september var där i princip helt rent från ogräs. Den första bladsvampsbekämpningen gjordes den 8 augusti och behandling nummer två gjordes 24 dagar senare. Någon tredje behandling var inte aktuell i år. I början på september var det enkelt att hitta rost och Ramularia. Vad gäller stocklöpare berättar Göran att det var relativt många fröstockar i Klimt med tanke på sådatumet.


En yta på 1 rad x 4 meter handskördades och vägdes i fält.

Något som förbryllar Göran är den sämre tillväxten på vändtegen. Han har i alla år alltid kört med kultivator på hösten efter plöjnad för att jämna till plogfåror och hörn. Hösten 2016 körde han främst på vändtegen cirka två veckor efter att fältet plöjts. Djupet var ca 10-15 cm. Under hela säsongen har det synts precis vart som är kört med kultivatorn då dessa betor haft sämre tillväxt. Göran har aldrig förr sett detta fenomen men berättar att en granne har samma symptom i sitt betfält. Är det någon som har en teori om vad det kan bero på?


Till vänster är det kört med kultivator på hösten medan så inte skett till höger i bild. Betorna på vändtegen till vänster är betydligt mindre och trivs inte riktigt.

/Frida Thorstensson