Tillsammans till
20 ton 2020

5T Projekt Ribbon

10 apr

Sådd 2019

Vårbruket är i full gång runt om i den största delen av Nordzuckers område. I Sverige räknar vi med att ungefär 75% av sockerbetsarealen är färdigsådd medan det land som kommit längst med betsådden är Slovakien där hela arealen är färdigsådd. I vårt grannland Danmark har de kommit nästan lika långt som i Slovakien och där är ungefär 95% klart, samma siffra gäller för Polen.

I Tyskland skiljer det sig en del mellan de olika regionerna, i snitt över alla har de kommit något längre än vad vi har gjort i Sverige.  I Litauen är det mellan 40 – 50 % som är sått medan betsådden i Finland inte har startat ännu.

Inget regn har kommit i Sverige sedan vårbrukt började på allvar och det gör att det ser ut som om vi får en samlad sådd i första halvan av april.

Först ut med betsättaren av våra 5T-gårdar i Sverige var Gretelund, där började betorna sås den 30 mars. Hviderup sådde sitt 5T-fält den 4 april och det gjorde även Magnus Bengtsson på Valterslund. Göran Olsson på Lovisero sådde den 5 april och Magnus Rafsten på Tofta sådde den 8 april.

De allra först sådda fälten i Sverige såddes i slutet av mars och där har betorna redan kommit upp.